Przy okazji suszenia jabłek, skórki do tej pory obieraliśmy i wyrzucaliśmy, bo nie wszystkim domownikom odpowiadały.   Tymczasem każdy wie, że to co jabłko ma w skórce i tuż pod nią jest najcenniejsze. Zaczęliśmy więc skórki suszyć i mielić na proszek. Można go dodawać do herbaty zamiast cytryny, jeść łyżeczką dla zdrowia, dodawać do napojów gazowanych. Ważne by nie parzyć wrzątkiem.

A pożytki z takiej skórki są wyjątkowe. Zawiera bowiem kwas o właściwościach przeciwnowotworowych (kwas ursolowy), ale także przeciwcukrzycowych, obniżających cholesterol. Ale ten kwas znajduje także inne, zaskakujące zastosowanie: można go używać jako naturalny steryd chroniący przed zanikiem masy mięśniowej, a u osób sprawnych poprawie przyrost mięśni z jednoczesną redukcją tłuszczu.

Przy okazji, ponieważ w skórce jabłka jest nawet kilkakrotnie więcej cennych minerałów niż w miąższu, korzystając z suszonych i sproszkowanych skórek dostarczamy organizmowi niejako skondensowanych witamin.

 

 

Ważne, by skórki suszyć w temperaturze nie wyższej niż 40 st. C. Trzeba się także trochę przy tym napracować. Z pięciu kilogramów jabłek uzyskaliśmy zaledwie 1/4 litra skórkowego suszu. Ale za to zamiast na siłę pakować w siebie jabłka, używamy po łyżeczce do herbaty zaledwie raz dziennie.

Czy to wystarczy? Okaże się za kilka miesięcy. Nie zależy nam na szybkim zbijaniu tłuszczu, modelowaniu sportowej sylwetki, a jedynie na podwyższeniu odporności i zredukowaniu naturalnego zimą przyrostu tłuszczu, w okresie gdy ogród odpoczywa.

Nie dotarliśmy wprawdzie do żadnych badań porównujących zawartość witamin i kwasu ursolwego w skórkach różnych odmian jabłek, ale jak już sprawdziliśmy organoleptycznie odmiany twarde są zdecydowanie bogatsze w witaminę C, a np. delikatne kosztele dają proszek o smaku -  znanej starszym z dzieciństwa - lemoniady: jest słodkawy i delikatnie kwaskowy.

Preparaty z kwasem ursolowym polecają na swoich stronach miłośnicy sportów siłowych, gdzie można znaleźć wiele ciekawych informacji na jego temat.

O szerszych zastosowaniach tego kwasu, w który są bogate skórki jabłka można przeczytać: tv.biotechnilogia.pl/farmacja/doniesienia naukowe/kwas -ursolowy-nie -tylko steryd,12487

fot. sabina zając