fot. sabina zając

 

Cykorię pozornie dobrze znamy. Korzenia używa się jako namiastki kawy. Podaje się przy problemach z trawieniem. Ale też duża zawartość inuliny (nawet do 40 % w korzeniach) powoduje, że pomaga w odchudzaniu. Leczy cukrzycę, ale nie należy bez konsultacji z lekarzem łączyć jej z lekami . Odtruwa i leczy wątrobę, wspiera produkcję żółci. Ma też działanie przeciwnowotworowe. Odwar z rozdrobnionego korzenia cykorii, według prof. Ożarowskiego, przygotowujemy zalewając 2 łyżki surowca 1,5 szklanki ciepłej wody, ogrzewając  do wrzenia i gotując pod przykryciem 3 minuty. Potem zostawiamy na kwadrans do naciągnięcia i pijemy po pół szklanki na godzinę przed posiłkami . Korzenie zbierać możemy dopiero we wrześniu. Natomiast teraz warto zebrać, ususzyć kwiaty i części zielone roślin. Kwiaty zawierają antocyjany, a w liściach są te same składniki co w korzeniu tyle, że w mniejszym stężeniu. A, że teraz właśnie cykoria podróżnik kwitnie, warto wybrać się na spacer, by zebrać nieco ziela z kwiatem.