Eksperymentuję na żywym organizmie własnej żony, ale cel szczytny: szybkie obniżenie złych wyników cholesterolu.Stosując opisaną niżej kurację tylko przez dwa tygodnie, efekty mogą  zaskakujące.

Chociaż zazwyczaj jestem zwolennikiem stosowania tego co lokalne, dostępne w okolicy, tym razem zmieniłem zasadę. Składniki kupiłem w okolicznym spożywczym:. imbir, cynamon i goździki. Trzy torebki to wydatek zaledwie 5 zł, wystarczą na miesięczną kurację. Oto dlaczego się skusiłem.

 

jeden z trzech składników mieszanki obniżającej poziom złego cholesterolu

 

 Dwójka polskich lekarzy zbadała w krótkim eksperymencie wpływ włączenia do diety mieszanki imbiru, cynamonu i goździków na zdrowe kobiety. Przez 14 dni podawano grupie badawczej , w czasie głównego posiłku, 1 gram (płaska łyżeczka do herbaty) sproszkowanych przypraw: cynamonu, imbiru i goździków w stosunku 2:2:1.

 Nikomu nie zaszkodziła ta kuracja. Po 14 dniach przyjmowania przypraw zaobserwowano obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego średnio o 10 mg/dl, a we frakcji LDL o 15 mg/dl.

 Po badaniu na koniec eksperymentu, badacze stwierdzili obniżenie średniego stężenia cholesterolu całkowitego o 6%, a cholesterolu LDL (tzw. złego) o 16%. Policzyli też, że całkowita aktywność przeciwutleniająca dostarczana przez spożycie 1kg owoców, produktów zbożowych i warzyw jest niższa niż 1 g azjatyckich przypraw ziołowych.

 (Na podstawie :: Efekty wprowadzenia przypraw orientalnych do polskiej diety, autorzy: Kamil Hozyasz Magdalena Chełchowska, Instytut Matki i Dziecka w Warszawie,/Borgis - Postępy Fitoterapii 3-4/2005, )