Odtruwanie pączkami kasztanowca

 

fot. marta zając

 

Pączki kasztanowca są już idealne do zrywania. Warto je zbierać, bo pomogą w odtruciu organizmu

 Działają one także. przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, wykrztuśnie, moczopędnie, przeciwzakrzepowo, a także przeciwmiażdżycowo.

 

Oto dwa przepisy, które cytujemy za doktorem Henrykiem Różańskim, fitoterapeutą:


Napar:

 

1 łyżkę rozdrobnionych pączków zalać szklanką wrzącej wody lub mleka. Odstawić na 15 minut, przecedzić. Osłodzić miodem. Pić 2 razy dziennie po 1 szklance przez 2-3 tygodnie.


Intrakt:

 

100 g pączków zalać 300 g gorącego wina lub alkoholu 30-40%, odstawić na 7 dni, przefiltrować. Można osłodzić miodem lub sokiem owocowym. Zażywać 2 razy dziennie po 10-15 ml.

 

A więcej o zastosowaniu kasztanowca w tym miejscu: http://rozanski.li/?p=156